otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Pretim pavasarim pa Ogres upi!

Tas nu ir noticis! Pirmo reizi mūžā laivoju pa upi pavasarī! Un, izrādās, ka tas nebūt nav auksti, slapji un bailīgi, tomēr mazliet nervus kutinoši gan. Ideja radās pavisam nejauši, tviterī ieraugot aicinājumu pievienoties EŽU komandai 2 dienu ekspedīcijā pa Ogres upi. Šo piedāvājumu mēs ar vīru gan neizmantojām, tomēr tas mūs iedvesmoja laivot diviem vien, jo laiva mums ir un Ogres upe atrodas pavisam netālu - ap 12 km.   
                                 
Svētdiena ir tieši tik pasakaini saulaina un silta, lai paveiktu ko īpašu. Ceļojumu sākam pie Cirstu muižas tilta un laivojam līdz otram tiltam (pie Lejas Raunas).
Jāsaka uzreiz, mums nav ne jausmas, kas mūs sagaida, cik strauja būs upe, tomēr pats sākums ir visai cerīgs - upe pilna miera,  klusumu vien pārtrauc pēkšņi izspurgušas pīles un ritmiski airu šļaksti.
Tas gan izrādās tikai klusums pirms "vētras", jo tālāk mūs sagaida vairāki gandrīz necaurbraucami džungļi, ko veido sagāzušies koki pāri visai upei un milzīgs daudzums plastmasas pudeļu. Skats briesmīgs. Šādas bīstamas vietas visā mūsu maršrutā ir vairāk kā 6 un jāsaka, ka neliels zāģītis būtu lieti noderējis.


Kopīgiem spēkiem atbrīvojam upes ceļu, ik pa laikam uzmanīgi klausoties, vai neatskanēs nodevīgā skaņa "čuššš", kas vēstītu par mūsu ceļojuma beigām... Par laimi, laivu izdodas saglabāt neskartu. Dodamies tālāk, bet katrs jauns līkums nes kņudošu satraukumu...

Par laimi, visi Ogres mošķi bija sapulcējušies upes sākumā, it kā pārbaudot mūsu izturību. Tālāk jau laivošanu baudījām pilnu krūti - visapkārt putnu nemitīgās čalas un tajā pat laikā - pilnīgs, relaksējošs miers.


Šis jau ir otrs tilts. Mūsu mazā upes ceļojuma noslēgums. Kopējais upes garums šajā posmā ir 3,5 km, ko pieveicām apmēram pusotrā stundā. 

Kā jau ierasts, tiešākai klātbūtnes sajūtai ir tapis arī neliels video. (Vēlams skatīties Youtube lapā).

Atstājuši laivu upesmalā, atpakaļceļu līdz mašīnai veicām kājām, vien nieka 3 km. Pa ceļam ielūkojāmies Cirstu muižā. Pirmo reizi rakstos tā minēta jau 1544.gadā. Pirmskara gados te bijusi skola, bet šobrīd muiža ir privātīpašums, kas pēc vienošanās atvērts arī interesentu apskatei.






Jāsaka kā ir - viena varen izdevusies, iedvesmojoša svētdiena!
Šoreiz bērni palika mājās, jo pavasara laivošana tomēr ir nedaudz ekstrēma. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka šovasar noteikti ceļosim pa upi visa ģimene kopā. Mums jau ir lieliska pagājušās vasaras pieredze 1 dienas laivošanā pa Gauju (no Līgatnes pārceltuves lidz Siguldai), kad izmantojām firmas organizētu pakalpojumu ar laivas nomu un transporta loģistiku. Tas bērniem vēl joprojām šķiet aizraujošākais vasaras piedzīvojums. 

Tveriet pavasari pilnu krūti!
Vivita

10 comments:

  1. Superīgs relax izbrauciens Jums bijis!Sakārdināji!
    Mārtiņš pavasara braucienu ar komandu izbrauca jau teju pirms mēneša.Tur meitenes netika ņemtas līdzi;)
    Mēs kā reiz ģimenisko laivošanu šķiet jau galvā plānojam 2 vasaras.Būs reiz jāīsteno!:))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu tad šovasar aiziet, no domām pie darbiem!!! Nenožēlosiet:)

      Dzēst
  2. Kāds burvīgs mini-ceļojums! :)

    AtbildētDzēst
  3. Ha, Inese, mans Mārtiņš tieši tāpat - laivoja pa Ogri jau pirms mēneša un nekādu meiteņu - tikai čaļi! :D
    Bet īstenībā, lai arī esmu uzaugusi Gaujas krastā un bērnībā ik gadu atskatījusies tūristus/laivotājus no malu malām, pati NEKAD mūžā neesmu laivojusi pa upi...
    Ir uz ko tiekties un ko izmēģināt, toties :)
    Tikai nu pavasarī palu aikā mani upē neievilkt... Ja tā lēnītēm čukināt zaļajā vasarā - tad gan! :)
    Vislaik skatos uz štukoju - bailīgi tomēr ar fočiku tādā braucienā - ja kas, tad skāde paliela :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Laine, kā tas var būt, ka nekad, nekad neesi laivojusi, pat ne vasarā, ja šepat pie Gaujas malas esi izaugusi???? ES gan neko daudz nevaru Tev pārmest, jo pati pirmo reizi laivoju tikai pagājušajā vasarā, bet varu teikt, ka tas ir ārkārtīgi patīkams, relaksējošs notikums un Gauja ir lieliska upe vasaras laivošanai, jo straume nav spēcīga, pa vidam var izkāpt krastā, atpūsties, papeldēt.
      Godīgi sakot, par to fočiku nobijos tikai vienu reizi, kad īrāmies pāri baigajiem zariem un šķita, ka nu gan būs čušsss... bet viss labs, kas labi beidzas:))

      Dzēst
  4. Tā priecājos par jūsu *ņemt un pabraukāt*, bet... tie kas atstāj dabā plastmasas pudeles. :( Cilvēks radības kronis vai kas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā... tā plastmasas pudeļu masa mani pārsteidza nesagatavotu, tas skats bija vienkārši briesmīgs.. un es nekādi nespēju saprast tos Cūkmenus, nu nekādi...

      Dzēst
  5. Nez , vai mājās un savā pagalmā tie cilvēki arī visu met vienkārši zemē?

    AtbildētDzēst
  6. Es vēlos dalīties ar savu brīnišķīgo liecību par to, kā es atgriezu savu vīru no manas dzīves, es vēlos pateikt cilvēkiem pasaulē, ka tiešsaistē ir īsta pareizrakstības ritma, un tā ir spēcīga un patiesa, Viņa vārds ir Baba Wale Wiseman, viņš palīdzēja es nesen atkal apvienoju savas attiecības ar manu vīru, kurš mani izgāja, kad es sazinājos ar Vissemanu, viņš man un manam vīram nodeva mīlestības burvestību, kurš teica, ka viņam nav nekāda sakara ar mani, kas mani sauc, un sāka mani lūgt. Ikvienam, kas lasa šo rakstu un kam nepieciešama palīdzība, Wiseman var piedāvāt arī jebkāda veida palīdzību, piemēram, laulības un attiecību atjaunošana, visu veidu slimību ārstēšana, tiesas lietas, grūtniecības burvestība, tagad mēs esam ļoti apmierināti ar mūsu pašu. Wiseman liek viņam saprast, cik daudz mēs mīlam un vajag viens otru. Šis cilvēks ir īsts un labs. Man bija vīrs atpakaļ! Tas bija kā brīnums! Nav mīlestības laulībā un mēs ļoti labi darām, mūsu mīlestības dzīvē. Sazinieties ar šo lielo cilvēku, ja jums ir kādas problēmas ar ilgstošu risinājumu
    izmantojot e-pastu: babawalewiseman01@gmail.com
    WhatsApp: +2348129806153

    AtbildētDzēst
  7. Every day became a struggle when I found out about my husband’s affair. I couldn’t eat, sleep, work or do anything without thinking about it. Our marriage was on the brink of ending, I could feel it. I decided to try a love spell by Dr.Obodo after I found his details online and I started waiting to see the results.

    In less than a day, he totally changed his attitude towards me and stopped the affair the very same day.

    Thank you so so so so much Dr.Obodo. You’re amazing!!if you need help here
    E-mail : templeofanswer@hotmail.co.uk
    Whatsapp: +(234)815 542548-1

    AtbildētDzēst