ceturtdiena, 2012. gada 27. septembris

Baltā zelta meklējumi Inešos

Jau trešo gadu septembra vidū mani draugi un draudzenes no studiju laikiem brauc ciemos uz Vecpiebalgu - svinēt rudens iestāšanos, svinēt dzīvi. Dziesmas, dejas, spēles, pirtsprieki un, protams, kāda izzinoša ekspedīcija Piebalgas puses muzejos ir neatņemama mūsu svētku tradīcija. Jo Piebalgā ir, ko redzēt!
Pagājušajā gadā izdzīvojāmies Brīvdabas muzeja 

Šogad devāmies zelta meklējumos. Baltā zelta jeb porcelāna meklējumos. Izrādās, tas ir atrodams tepat, VecPiebalgas novada Inešos.

Piebalgas Porcelāna Fabrika ierīkota bijušajā pienotavas ēkā pašā Inešu centrā, pielāgojot to porcelāna ražošanas vajadzībām. Te saimnieko mākslinieki Zane un Jānis Roņi.

Mūs laipni uzņēma pats Fabrikas saimnieks, Jānis Ronis. Viņš pirms vairākiem gadiem izveidoja Porcelāna muzeju Rīgā, vadīja porcelāna ražošanu Kalnciema ielas darbnīcā, bet pirms 5 gadiem kopā ar ģimeni pārcēlās uz Piebalgu, lai turpmāk veiksmīgi attīstītu savu ražotni te, nu jau ar Piebalgas Porcelāna Fabrikas zīmogu. Ļoti iedvesmojoši.

Mākslinieks dalījās ar mums savā pieredzē, stāstot gan par porcelāna vēsturi, gan parādot, kā top viņa meistardarbi. Porcelāns ir izturīgs, smalks, bet dārgs materiāls, Fabrika to ieved no Anglijas.

Šīs ir ģipša formas, kurās lej porcelāna masu. Kad tā sacietē, tā burtiski pati izlec ārā no formiņas. Ķīmiskie procesi, tā teikt.

Mazie biķerīši pirms apstrādes

Šī, it kā adītā krūzīte, ir Porcelāna fabrikas jaunums. Tās rakstu izadīja māksliniece Zane Rone, un vēlāk, ilgstošu darbību rezultātā, tapa šī raksta nospiedums porcelānā. Smalki un sarežģīti. 



Pa labi - burzītais porcelāns,  vēl neapstrādāts.

Kad esam izglītojušies porcelāna izstrādājumu tapšanā, no fabrikas pārceļamies uz ielas pretējā pusē esošo Vecpiebalgas muižas māju, kurā iekārtota Porcelāna galerija un apgleznošanas darbnīca. Vienmēr, esot Inešos, sajūsminos par gaumīgi atjaunoto muižu un tās estrādi ar parku, kurā jau vairākus gadus pēc kārtas notiek Mazās Kalniņa dienas


Galerijā mūs pārsteidz tiešām bagātīga krūzīšu, šķīvju un citu darbiņu kolekcija. Šobrīd aktuālākās ir burzītā porcelāna un "adītās" krūzes. Īpaši skaista man šķita Latvijas mākslinieku apgleznotā šķīvju kolekcija. 

Pēc apstrādes porcelāns kļūst skaisti caurspīdīgs.


 Latvijas mākslinieku apgleznotās krūzes
Lai sarosās porcelāna leļļu kolekcionāri un cienītāji! Šeit var iegādāties visas nepieciešamās ķermeņa "detaļas", lai taptu īsts, neatkārtojams brīnums.
Pāris otu un adatu pieskārieni... un porcelāns atdzīvojas...





Izpētījuši visus smalkumus, ķeramies paši pie darba. Par piemiņu no šīs ekskursijas, katrs apgleznojam savu biķerīti, kuri vēlāk tiks apdedzināti speciālā krāsnī. 

 Manas māsas kaķu - suņu tēma


Mūsu kompānijas mākslas darbiņi

Uz katras krūzītes - īpašais Piebalgas Porcelāna Fabrikas kvalitātes zīmogs.

Promejot, vēl ielūkojamies blakusesošajos muižas pagrabos, kur savākta kara laika munīcija no apkārtējiem Inešu puses mežiem. Dažāda izmēra lādiņi, ložmetēji, šautenes, pistoles un ķiveres... diezgan baisi, ja padomā, ka to visu tiešām kāds savulaik ir licis lietā...
 Aizraujoša saruna ar muzeja gidu

Rudens - īsts, krāšņs, iedvesmojošs rudens Vecpiebalgas muižas parkā ...

Vēlaties iegūt Piebalgas balto zeltu?
Brauciet ciemos, meklējiet, un jūs to noteikti atradīsiet!

P.S. Liels paldies manai māsai Gunitai par lielisko fotoreportāžu.

5 komentāri:

  1. Superīgi!Jā,es arī vēlos skatīt un aptaustīt šo " balto zeltu" !

    AtbildētDzēst
  2. Es vasarā speciāli braucu pakaļ adītajām krūzītēm. Iepirku vienu sev, vienu sava adīšanas veikala pārdevējai un vienu draudzenei. Smuki un vienmēr prieks par uzņēmīgiem cilvēkiem!

    AtbildētDzēst
  3. Kolosāla fotoreportāža - komplimenti jums abām, gan par bildēm, gan par stāstījumu! Ceru, ka kādu vasaru man izdosies apciemot šo vietu:) Un tās kaķu krūzes, nu tādas es arī gribētu:) Mjauu...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies no mums abām par labiem vārdiem:) Kaķu krūzes ir ierobežotā, unikālā tirāžā, mjauuuu:)

      Dzēst