otrdiena, 2012. gada 24. jūlijs

Vasaras piedzīvojums - Braslas upe iekarota!

Juhū, vasaras smarža un garša atkal ir klāt! Īstais laiks, lai tie, kas vēl nav paspējuši, kopā ar ģimeni piepildītu vienu no bērnu mazajiem,  piedzīvojumu pilnajiem sapnīšiem - nobrauktu ar laivu pa kādu no skaistajām Latvijas upēm. Mūsu izvēle šajā vasarā -  salīdzinoši nelielā, bet brīnumskaistā Braslas upe

Savu ceļojumu sākam netālu no Straupes, beidzam - ar iepeldēšanu Gaujā. Kartē - sarkanie punkti. Kopā aptuveni 15km, apmēram 8,5 stundas. Laivojām ar divām 4-vietīgām gumijas laivām, kuras iznomājām  Siguldā, uzņēmumā Mučas.

Ceļojam kopā ar saviem uzticamajiem draugiem, ar kuriem kopā izbaudījām slēpošanas priekus Somijā, tātad, divas ģimenes, katrā 2 bērni, vecumā no 4-9 gadi. Aiziet!!!
 Mums kā Vecpiebaldzēniem liels prieks par ūdensrozēm arī upē.
 Jau upes pirmajos līkumos atklājas nelielas smilšakmens klintis ar alām.






Diemžēl, arī šajā upē neiztiek bez ūdens tūristu atstātās drazas...

 Atpūtas brīžos - ļoti atvēsinoša pelde.


Tā mēs skaisti laivojam, padziedam, papeldam, līdz mūsu priekšā  parādās šāds oriģināls auklu tiltiņš. Ar lielu prieku metamies izmēģināt, sokas pavisam interesanti, jo tilts ir ļoti kustīgs, kājas ļogās un jautrības netrūkst! 

Izrādās, te ir mednieku un tūristu apmetne Mārkulīči. Uzspēlējam boulingu...

 ... satiekam savas pirmās šīgada baravikas.
Turpinām ceļu pa gleznaino Braslu. Vietām ūdens ir ļoti sekls, laiva uzsēžas uz kāda akmens, brīžiem ceļu šķērso kāds nogāzies koks, bet vietām - pat straujas krācītes. Vārdu sakot, šī nepavisam nav garlaicīga upe, te ir jāstrādā un uzmanīgi jāseko līdzi. 
Nākamā pietura - Braslas tilts. 
 Šajā vietā šaurā, nelielā upīte kļūst par lielu ezeru. Esam nonākuši Braslas HES appludinātajā teritorijā, kur spēcīgi jāairē, jo pūš liels pretvējš. 

 Tikuši līdz slūžām, kāpjam no laivām ārā un nesam tās lejā, uz upi.




Turpmākais ceļojums ir pilns ar pārsteiguma un sajūsmas saucieniem, jo burtiski katrā upes līkumā atklājas kāds lielāks vai mazāks iezis un alas, to te ir patiesi daudz.


 Kādā no klints alām, vairāku metru augstumā, pamanījām tādu kā senu svētvietu ar milzīgu, pilnīgi apaļu akmeni. Dīvaina sajūta...







Kad atlikuši vien pāris kilometri (apm. 1 stunda) līdz  Braslas ietecei Gaujā, mūs pārsteidz patiesi briesmīgs negaiss ar zibeni, pērkonu un tādu lietu, kas gāžas kā balta siena. Tā kā šajā upes posmā krasti ir ļoti aizauguši un tuvojas vakars, turpinām airēties līdz uzvarošajām beigām! Esam salijuši, mazliet nosaluši, tomēr optimismu nezaudējam ne mirkli!
Stāvot Gaujas krastos, sagaidām, kad atkal uzspīd saule un pa vienam vien ierodas citi laivotāji, kurus sagaidām ar skanīgām dziesmām. Prieks abpusējs!
Vēl lielāks prieks mūs pārņem, kad sagaidām busiņu ar "Muču" pārstāvi, kas aizvizina mūs atpakaļ uz Straupi, vietu, kur sākām savu lielisko vasaras laivu ceļojumu. 


Esam saguruši, tomēr pilni pozitīvām emocijām un kārtējo reizi esam guvuši pārliecību, ka Latvija ir tik pārsteidzoša un brīnišķi skaista! 


Baudiet vasaru pilnu krūti!

4 komentāri:

  1. Latvija patiesi ir - Brīnumaini skaista!!! :) Jums ir bijušas skaistas brīvdienas un piedzīvojums.. es labprāt sēdētu kādā no tām laivām:))

    AtbildētDzēst
  2. Super, lielisks ceļojums!

    AtbildētDzēst
  3. Ideāls maršruts. Joprojām dzīvoju pozitīvās atmiņās.
    Mans piedzīvojums šeit:

    http://2krasti.com/laivosana-brasla/

    AtbildētDzēst