piektdiena, 2012. gada 3. augusts

Viņš un Viņa jeb Francijas noskaņas Cesvaines pilī

Pagājusī sestdiena bija brīnišķīgiem, muzikāliem notikumiem bagāta. Jau rakstīju par Mazajām Kalniņa dienām, kuras apmeklējām vakarā, bet pirms tam, sestdienas pēcpusdienā, baudījām skaistu franču mūziku Cesvaines pils dārzā "Divi Torņi".
Viņš un Viņa. Mūzikas caurvīts mīlas stāsts. Francūzis, multimākslinieks Fred Hormain un latviete, mana novadniece - madoniete - Ilze Lejiņa, dāmu saksofona kvarteta "n(ex)t" dibinātāja un arīdzan lieliska vijolniece. Nospiediet sarkano podziņu, pagrieziet skaļāk un dziediet līdzi! 

                                   
Vai arī jums atausa atmiņā saulainā bērnība/jaunība, kad šī dziesma bija populāra visā bijušajā Padomju savienībā? Man noteikti. Atceros, kā dziedāju līdzi pilnā balsī šiem puišiem, savā franču valodā, protams. Arī šoreiz visi mēģinājām, bet, diemžēl neko vairāk par comsi-comsa nemācējām. Domāju, ka lielai daļai latviešu franču valoda sākas un beidzas ar tādām frāzēm, kā "ezitīs it pa mežū" un "pasižū i pakurjū" :) 
Lai nu kā mums ar tām valodas zināšanām, turpinām baudīt mūziku, kuru saprotam arī bez vārdiem, un brīnišķīgo Cesvaines pili. Droši varu apgalvot, ka šī ir viena no skaistākajām un neparastākajām pilīm Latvijā. Kā raksta vēsturnieki, tā ir eklektisma mākslas šedevrs un viena spožākajiem 19.gs.2.puses arhitektūras sasniegumiem. Kopš 1919.gada šeit bija Cesvaines vidusskola, 2002.gadā pils jumtu nopostīja pamatīgs ugunsgrēks, bet nu pamazām pils tiek atjaunota un ir atvērta apskatei. 
P.S.Šīs bildes tapušas dažādās dienās, tādēļ tik atšķirīgi foni.



Turpinām klausīties brīnišķīgo franču mūziku un baudām Cesvaines pils skatus.
Aiziet, pils dziļumos. Jāatzīst, ka te nepieciešams milzīgs, pamatīgs remonts, bet spēju iztēloties, cik skaisti te kādreiz izskatījās un noteikti  kādreiz atkal izskatīsies...  



                     





                 


Paspokojamies pils bezgalīgajos pagrabos...
Un nu lielākais prieks, rāpties pils tornī, no kura paveras plašs skats uz apkārtni un stārķu ligzdu. 




Katrai pilij vajadzīga sava princese:)
Jau šodien, 3.augustā, Viņš un Viņa atkal stāstīs savu muzikālo mīlas stāstu, un Francijas elpa būs sajūtama Dailes teātra Epikūra dārzā. Ja esat Rīgā, uzburiet sev vienu vakaru franču gaumē. Būs patiesi skaisti! 

www.vinsunvina.lv

4 komentāri:

  1. Paldies, Vivita, par brīnišķīgo stāstu.
    Merci beaucoup!

    Viņš un Viņa

    AtbildētDzēst
  2. Pie tā milzīgā, ieapaļā loga varētu sēdēt ilgi, ilgi, un kādu vērtīgu domu izdomāt. Tu sakārdināji ar bildēm, bet vai vispār pilī var tā tikt iekšā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, pilī var tikt iekšā visu cauru gadu, maksa tikai 1 ls. Šeit precīzāka info http://new.cesvaine.lv/tic/index.php?page=408

      Dzēst